Welle

Welle

woensdag 4 september 2013

Jurkje uit Knippie met tutorial

Ik had nog eens zin om een tutorial te maken van een jurkje uit Knippie. Op zich best wel goed beschreven, maar het is toch altijd duidelijker met fotootjes bij hé :-)

Allereerst een kleine introductie in het patroontje :


In het tijdschrift stond het in 1 stofje. Ik heb me eraan gewaagd om twee verschillende stoffen te gebruiken.


Patroondelen 1,2,4 en 5 knipte ik in het oranje en 3 en 5 knipte ik in een leuk Robert Kaufman solden stofje dat ik kocht bij  Juffertje Uil. Er is nog een klein stukje over ... dus ga snel eens kijken als je't leuk vindt :-) .
Ik knipte trouwens een maatje 4 jaar.

Voila en dan nu aan het werk :

Het voorpand afwerken

Onderste stappen moet je uiteraard herhalen voor beide panden.

Stap 1 : Lock of ZigZag de lange kant van de twee delen "3". Dit worden de vleugeltjes aan de knopenband.


Stap 2 : Om deze deeltjes te rimpelen, rijg je een draad doorheen de korte kant.  Laat de draden iets langer , ong 5 cm. Neem rechts enkel de bovenste draad en hou deze met je rechterhand vast, met je linkerhand probeer je de stof naar links te rimpelen. Doe hetzelfde aan de linkerkant. Dan krijg je het volgende effect :


Stap 3 : Naai de vleugeltjes aan het voorpand. Kijk hierbij goed dat de brede kant bovenaan aan de kraag ligt en dat de lijn van het vleugeltje de kraag volgt. Verdeel de rimpels over de breedte van het voorpand zoals hieronder. Stik beide delen aan elkaar vast op 0,5 cm van de rand.


Stap 4 : Naai de knopenband vast aan het voorpand. Leg hierbij de goede kant van de knopenband op de achterkant van het voorpand. Stik door op 0,5 cm van de rand, maw over het stiksel van de vorige stap. Draai het geheel om en vouw de knopenband open.Stap 5 : Verstevig de knopenband. Strijk een stukje vlieseline op de knopenband, op het stukje dat je het hebt opengevouwen. Zie hierboven. Nu je toch aan het strijken bent, kan je best de volgende stap al  voorbereiden door de knopenband te strijken. Vouw hem om rond het vlieseline, en dan nogmaals toe. Zie dat de rand net voorbij het stiksel komt op de gerimpelde vleugeltjes, zodat dit niet zichtbaar is als we het vaststikken.


Stap 6 : Stik de knopenband vast op het voorpand. Ik gebruikte een siersteek, maar dit kan uiteraard ook met een gewone rechte steek.

Stap 7 : Leg de knopenbanden van de twee panden over elkaar en stik onderaan vast. In de beschrijving in Knippie staat de linkse op de rechtste ... Ik zou er gewoon voor zorgen dat de mooiste bovenaan ligt :-)

Dan zou het er zo moeten uitzien :Het topje afwerken

Stap 8 : Naai de schouders van voor- en achterpand aan elkaar.

Stap 9 : Kraag maken. In de beschrijving in Knippie staan de afmetingen voor de kraagband. Ik ging voor een Bias dat ik zelf maakte van de oranje stof. Van dat bias maakte ik ook paspel voor de rok ... dat komt later :-)


Met bias ziet het er zo uit :


Stap 10 : Naai de zijnaden van voor en achterpand aan elkaar.

Stap 11 : Naai de mouwen in het topje. En werk de mouwen af aan de polsen. Mijn foto's hiervan zijn helemaal wazig ... dus hiervan geen foto ...

Afwerken Rok

Stap 11 : Naai de zijkanten van de rokpanden aan elkaar.

Stap 12 : Als je met een riempje wil werken , maak je best riembandjes. Ik heb hiervoor het Bias dubbelgevouwen en doorgestikt langs beide kanten. Dat leg je dubbel op de zijnaden van de rok. Ik heb het vastgepind om ervoor te zorgen dat het mooi op de naad blijft.


Stap 13 : Afwerken zoom onderaan. Ik heb een paspel gemaakt dat ik onderaan samen met de zoom heb vastgestikt.

Ik vind het makkelijker om eerst de rok af te werken en daarna het topje eraan te maken, omdat je dan minder stof moet maneuvreren bij de afwerken van de zoom , maar als je niet zeker bent van de lengte, kan je natuurlijk ook eerst de rok aan het topje zetten en dan de onderkant omzomen.

Stap 14 : Zet de rok aan het bovenstuk. Let hierop dat de zijnaden overeenkomen.


Stap 15 : Knoopjes en knoopsgaten ... Ik koos voor 4 knoopjes ... uiteraard kan dit meer of minder ... let wel : mijn dochter vindt 4 knopen al een hele uitdaging :-)

En voila :-) Jurkje klaar ...
Ik maakte een klein foutje bij het afwerken van de knoopsgaten... mijn nieuwe mesje is net iets scherper dan ik gewend ben ... dus mijn knoopsband helemaal doorgesneden ! Doeme toch ... Dus een klein oplapwerkje ... een stukje stof omgevouwen en erover gestikt ... vandaar dus het kleine vierkantje op de knopenband. Shhhtt !!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google Find us on Google+